Ugrás a tartalomra

E-sebesség: megismétlődik a történelem?

Ha ma ámulunk, hogy az elektromos hajtású autók utolérik gyorsaságban a belsőégésűeket, akkor azon még inkább csodálkoznunk kell, hogy a világ első(!) 100 mérföldes sebességrekordja is már egy e-autóhoz volt köthető. A következő lépés már a Forma I világába vezet! Hogyan? E-versenyautók?? Az ABB által szponzorált sorozatban ez következik!
Szerkesztőség
KözzétéveFebruary 7, 2018
nohozzászólás

Döbbent állnak a nézők a ?néma Forma1-en?: az ABB FIA Formula-E bajnokságon, ahol szó szerint villámsebességgel, de motorhang nélkül gyorsulnak az autók. Ha ma ámulunk azon, hogy az elektromos hajtású gépkocsik utolérik gyorsaságban a belsőégésűeket, akkor azon még inkább csodálkoznunk kell, hogy a világ első(!) 100 mérföldes sebességrekordja is már egy e-autóhoz volt köthető. A következő lépés már a Forma I világába vezet! Hogyan?

100 év szünet után új lendület

116 éve egy Baker Torpedo nevű villanymotoros autó volt az első, amely ? belsőégésű motoros konkurenseit lehagyva ? elsőként átlépte a 100 mérföldes (160 km/h-s) sebességet. Az e-autók új térhódítása ? többek közt az akkumulátorok, az ergonómia ? gyors fejlődésével (és persze a környezetvédelmi előírások szigorodásával) az évszázados szünet után új lendületet vett: ma már a Tesla autói képesek a hagyományos Forma1 világában mért gyorsulásra, azaz 60 mérföldes sebesség elérésére 2,3 másodperc alatt. Az elektromos autót már nem lehet csupán egy környezetvédelmi szempontból helyes, ésszerű közlekedési módnak tekinteni. A mai elektromos járművek képesek felvenni a versenyt a legjobb fosszilis üzemanyag-hajtású, nagy teljesítményű autókkal is ? emlékeztet az ABB minapi közleménye. Az úttörő technológiákban, a robotikában és az ipari-energetikai hálózati automatizálás terén vezető szerepben lévő cég szponzorálja a Formula-E versenysorozatot, amely már a negyedik évadánál tart ? így a neve ABB FIA Formula-E bajnokság. A Formula-E rajongói a versenyeken meglepve tapasztalják, hogy hallják ugyan a gumik csikorgását, és a sebességváltó reccsenését ? ám felzúgni csak a tömeget hallják, a motorok ?némák??

Tudás és ökológia

Az elektromos hajtású járművek versenyében ? ahol az akkumulátor kezelése, a villámtöltés és a hatékonyság játszik döntő szerepet ? résztvevő cégeknek fontos a tudás, így számos vezető autógyártó együttműködésre lép az ABB-vel az EV-technológiával kapcsolatos kutatás és fejlesztés terén. A nagy teljesítményű közúti járművek szempontjából az elektromos motorok vonzerejét nem csupán az adja, hogy mindenki törekszik a környezetvédelmi szempontból fenntartható megoldások alkalmazására, avagy arra, hogy kiaknázza a versenysorozatban rejlő értékesítési lehetőségeket.

Kohout Zoltán (forrás: ABB)

Véleményed van?

Korlátozott HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.