Ugrás a tartalomra

Pazarlás helyett városnyi áramot foghatnánk

Akár egy 30.000 fős kisváros éves áramfogyasztásának költsége is megtakarítható lenne a jelenleg a lerakókba kerülő alumínium italdobozok teljes körű újrahasznosításával.
Szerkesztőség
KözzétéveApril 12, 2018
nohozzászólás

Sajnos azonban a Magyarországon forgalomba kerülő 1 milliárd darab alumínium italdoboz mintegy 58%-a, vagyis majdnem 9 ezer tonna alumínium a kommunális hulladékban vagy hulladékégetőben végzi. Pedig ez a végtelenszer újrahasznosítható anyag viszonylag olcsón kinyerhető még az az égetés után visszamaradt hamuból is. A Returcom szerint, ha a hulladéklerakóba és hulladékégetőbe kerülő mintegy 9 ezer tonna alumíniumdobozt sikerülne újrahasznosítani, azzal annyi villamosenergiát takarítanánk meg, amennyit például egy Gödöllő méretű város lakói egy év alatt felhasználnak. Bár az alumínium szelektív begyűjtési rendszere még a legfejlettebb nálunk, de igazán jelentős alumíniummennyiséget akkor tudnánk újrahasznosítani, ha a lakosság folyamatos szemléletformálásával elérnénk, hogy a fém a kommunális hulladékból a szelektív gyűjtési csatornák egyikébe kerüljön”.

Véleményed van?

Korlátozott HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.