fbpx

Az elektrosztatika és levegő párásítás kapcsolata

Írta: Szerkesztőség - 2018 november 05.

Az állandó, optimális levegő páratartalom hatékony megoldás a sztatikus elektromosság termelési környezetben való kialakulásának megelőzése érdekében. 50-55%-os optimális relatív páratartalom esetén a levegő és az anyagfelületek vezetőképessége annyira megnövekszik, hogy az elektromos töltés probléma nélkül elvezethető.

Hogyan nyújt védelmet a levegő páratartalma?

Az elektrosztatikus feltöltődés annál nagyobb, minél alacsonyabb a levegő páratartalma. Téves az a gyakori elképzelés, hogy a nedves levegő jobban vezeti az elektromosságot, mint a száraz levegő. A nedves levegőben több az ion, ezáltal az nehezebbé és az elektromos térben nehezebben mozgóvá válik. 50-55%-os optimális relatív páratartalom esetén a levegő és az anyagfelületek vezetőképessége annyira megnövekszik, hogy az elektromos töltés probléma nélkül elvezethető.A kisülés magas páratartalom melletti gyors lefolyása azzal magyarázható, hogy az anyagokon vékony nedvességfilm keletkezik, mely a felületet annyira teszi vezetőképessé, hogy a töltések veszélyes mértékben felgyülemlenek.

Levegő párásítás technológiák

A leggyakrabban alkalmazott típusok a fúvókás porlasztók, gőz párásítók, ultrahangos párásítók és párologtatók, melyeket a központi párásításban, illetve a direkt helyiség párásításban is alkalmaznak. A Condair Systems a direkt levegő párásításra szakosodott, és elsősorban magasnyomású és sűrített levegős technológián alapuló fúvóka-rendszereket alkalmaz.A magasnyomású fúvókás levegő párásítás esetében egy magasnyomású pumpa magas nyomást (85 bar) alakít ki a vízben. A magasnyomású csövek a vizet közvetlenül a levegő párásítókhoz szállítják (egyanyagos eljárás). Ezt követően a speciális, magasnyomású fúvókák mikrofinomsággal, szinte hangtalanul porlasztják el azt. A nagynyomású fúvókás porlasztók ezen felül egy vezérlőegységből állnak, és vízelőkészítés alkalmazását teszik szükségessé.

Előnyök:

  • Mikrofinomságú porlasztás
  • Nagy párásítási teljesítmény érhető el
  • Alacsony energiafogyasztás

Érdekli? Igényelje az információs csomagot és tudjon meg többet!