fbpx

CSAOSZ HÍRLEVÉL 2014. ÁPRILIS

Írta: Szerkesztőség - 2014 május 06.

A CSAOSZ Elnökségének és Titkárságának hírei

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) felkérése alapján a CSAOSZ részt vesz a komplex utóválogatási rendszerekkel kapcsolatos egyeztető kerekasztal megbeszélésen. A munkatalálkozóra május hónap második felében kerül sor.

 

Ülést tart a Kis- és Középvállalkozói Tagozat

 

A Tagozat soron következő ülésére 2014. május 27-én kerül sor a CSAOSZ Titkárság irodái-nak helyt adó irodaházban.

Az ülés programját tervezzük, de egyik legfontosabb napirendi pontja az Interpack kiállítás tapasztalatainak közös értékelése lesz.

 

Hogyan készítsünk termékdíj szabályzatot? – CSAOSZ tanfolyam

 

A CSAOSZ idén már három, nagy érdeklődés mellett kísért termékdíjas tanfolyamot szervezett, amelyen a törvény idei változásait mutattuk be.

E témakör feldolgozását tovább folytatjuk és 2014. május 23-án újabb tanfolyamokat szervezünk.

A „Hogyan készítsünk termékdíj szabályzatot?” címmel tervezett tanfolyam célja az, hogy a vállalatok termékdíjjal foglalkozó munkatársai számára egy vázlatot adjunk a saját, testre szabott szabályzatuk kidolgozásához. Lépésről-lépésre át kívánjuk tekinteni, hogyan célszerű felépíteni a rendszert. A termékdíjas szabályzat segíti a dolgozókat és egyben a hatósági ellenőrzés esetén is egy fontos, a jogkövető magatartást nyomatékkal kifejező dokumentum, amelynek jól kidolgozott változata már fél siker.

 

Hogyan létesítsünk termékdíj raktárat? – CSAOSZ tanfolyam

A környezetvédelmi termékdíj törvény idei változásai közül kiemelkedik a kereskedelmi és az ipari termékdíj raktár bevezetése.

A júniusra tervezett tanfolyamon csak e témakörrel kívánunk foglalkozni, azt kívánjuk fel-dolgozni, hogy mi a menete a termékdíj raktárak engedélyezésének, kialakításának és működtetésének.

A termékdíj raktárak létesítését 2014. július 1-től lehet kérvényezni, így a tanfolyam után még elegendő idő marad a rendszerhez való csatlakozás átgondolására és pozitív döntés esetén az előkészületek elvégzésére.

 

Élelmiszeripari csomagolóanyagok – minden fontos kérdés egy napba csomagolva  

– címmel élelmiszerjogi és élelmiszerbiztonsági tréningre került sor 2014. április 29-én.

 

A feldolgozott témák:

 

  • Élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkező anyagokra (FCM) vonatkozó joganyag átte-kintése
  • A csomagolóanyagok vizsgálatának analitikája
  • Csomagolóanyagok megfelelőségi nyilatkozatainak jogszabályi és vevői követelményei
  • Az élelmiszercsomagolás hatása a környezetre
  • Az élelmiszerekkel közvetlenül érintkező anyagok (FCM) hatósági szemszögből
  • Élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő csomagolóanyagok előállításá-nak tanúsítása (FSSC 22000 Packaging)
  • Termékdíj (Nagy Miklós)
  • Piktogramok, szimbólumok, önkéntes jelölések a csomagolóanyagokon

 

 

Már az első két nevezés megérkezet!!

 

Szövetségünk 2014-ben is megrendezi, immáron 31. alkalommal a HUNGAROPACK Ma-gyar Csomagolási Versenyt. A hazai rendezvény szervesen kapcsolódik a Csomagolási Világszövetség WorldStar versenyéhez, amelynek a magyar pályázók fontos és eredményes résztvevői. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy 2007 és 2013 között 35, a szakma „Oscar-díjának” számító WorldStar díjas elismerést érdemeltek ki magyar vállalatok.

Ennek a magas színvonalú munkának is köszönhető, hogy a Csomagolási Világszövetség a 2016. évi WorldStar díjátadó gáláját Budapesten tartja.

A HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Versenyre – a korábbi évekhez hasonlóan – az új fejlesztésű csomagolószereket és kész csomagolási megoldásokat várják a szervezők a 2014. június 20-i nevezési határidőig. A versenyről bővebb információ a www.csaosz.hu oldalon található.

 

Már csak egy hét az Interpackig!

 

Elkészült a CSAOSZ Interpack kiadványa.

A 36 oldal terjedelmű, fűzött, A5 méretű kiadványban a CSAOSZ tagvállalatai a 2013-2014. évi Évkönyvből megismert, a tevékenységi körüket címszavakban felsoroló formában jelennek meg. A kiadványban helyet kapott a közösségi magyar standon megjelenő hat vállalat egy-egy oldalas reklámja és további kilenc hirdető is.

 

 

Szálláslehetőségek az Interpack látogatóknak

 

A CSAOSZ a Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesülettel (PNYME) együttműködve az Interpack szakvásárt meglátogatni tervező kollégákat az alábbi szálláslehetőségekkel kívánja segíteni.

Az ajánlatban szereplő szállodák a korábbi Interpack és más düsseldorfi programok idején kipróbált és bevált szálláslehetőségek.

 

OBERHAUSEN Mindhárom ajánlott szálloda elsősorban az autóval kiutazóknak előnyös, de nagyon jó a tömegközlekedés is a vásárba, illetve Düsseldorf főpályaudvarra.

  • NH Hotel Oberhausen

http://www.nh-hotels.de/nh/de/hotels/deutschland/oberhausen/nh-oberhause…

2-ágyas szoba reggeli nélkül 220 €/szoba/éj

(Reggelit a helyszínen lehet fizetni, de igény esetén ezt is a szobával együtt előre el-intézik itthonról)

1-ágyas szoba reggelivel 145 €/szoba/éj

  • Hotel Residenz

http://www.residenz-oberhausen.de/

2-ágyas szoba reggelivel 172 €/szoba/éj

  • Hotel Tryp Centro

http://www.tryphotels.com/en/tryp-centro-oberhausen-hotel-germany.html

2-ágyas szoba reggelivel 135€/szoba/éj

 

KÖLN Elsődlegesen a repülővel (nem csak Köln célállomásra) utazóknak javasolt.

  • Hotel Cristall

http://www.hotelcristall.de/

2-ágyas szoba reggelivel 139 €/szoba/éj

1-ágyas szoba reggelivel 115 €/szoba/éj

  • Classic Hotel Harmony

http://www.classic-hotel-harmonie.de/default-en.html

2-ágyas szoba reggelivel 226 €/szoba/éj

A két szálloda egymással szomszédos és mindkettő a Köln főpályaudvarnál, attól alig 200 méterre található. Kollégáink körében nagyon kedvelt szálloda!

  • Hotel Azimut City Center A főpályaudvar és a másik két szálloda közelében.

http://de.azimuthotels.com/azimut_hotel_cologne_city_center

2-ágyas szoba reggelivel 169 €/szoba/éj

1-ágyas szoba reggelivel 135 €/szoba/éj

 

ROERMOND Kimondottan autós utazóknak ajánlott, a Düsseldorf-Roermond autópálya mentén a német/holland határon elhelyezkedő, német komfortot nyújtó, de holland stílusú szálloda. A szállodától a vásár parkolója 20-22 perc még a reggeli órákban is! (Saját tapasz-talat!) A szálloda rendelkezik étteremmel, de Roermond nagyon hangulatos belvárosa autóval 10-15 perc (a parkolással együtt!), ahol több tucatnyi különböző stílusú és nemzetiségű étteremből lehet választani.

  • Landhotel Fletcher Bosrijk

www.hotelbosrijkroermond.nl

2-ágyas szoba reggelivel 210 €/szoba/éj (A foglalást követő 5 napon belül fizetendő!)

 

Az EUR árakat a számlázáskor érvényes árfolyamon számlázzák forintban, vagy lehetséges az EUR-ban való fizetés is.

 

További aktuális információk és online jelentkezés a PNYME honlapján keresztül:

http://pnyme.hu/esemenynaptar.php?act=esemeny&eid=865

 

Tagvállalati hírek

 

Jelentős érdeklődés mellett 2014. április 1-jén került sor a Recomplex Egyesülés szervezésében a Merre tovább gyártói felelősség? Új csomagoláshasznosítási célkitűzések az EU-ban című konferenciára.

 

 

A Duparec Papírbegyűjtő és Feldolgozó Kft. alapításának 20. évfordulóját 2014. április 25-én ünnepelte az alapítók, a jelenlegi és a korábbi munkatársak, valamint meghívottak körében.

A Társaság 20 éves eredményes működéséhez ezúton is gratulálunk.

 

Itthon és globálisan is növelte árbevételét a Tetra Pak?

 

A Tetra Pak, a világ piacvezető folyékony élelmiszer-feldolgozó és csomagolóanyag gyártó vállalata 3,5%-kal növelte nemzetközi nettó árbevételét, ami így elérte a 11,1 milliárd eurót. A cég tavaly összesen 178 milliárd egységnyi italos kartondobozt gyártott és 580 töltőgépet értékesített világszerte. A Tetra Pak magyarországi leányvállalata 39,9 milliárd forintra növel-te értékesítésének árbevételét.

 

Holofon Zrt. – új üzemcsarnok Annavölgyön

 

 

A Holofon Zrt. a Széchenyi-terv keretében mintegy 600 millió forintot nyert kutatás-fejlesztésre.

A Holofon Zrt. lassan húsz éve foglalkozik műanyagokkal, 1995-ben budapesti székhellyel, tinnyei telephellyel alakult, elsősorban az iparban és kereskedelemben keletkezett hőre lágyuló műanyag, zömében csomagolási hulladék anyagában történő újrahasznosítása céljából.

Az új üzem bejárása során Dr. Völner Pál államtitkár, a térség országgyűlési-képviselője hangsúlyozta, hogy a környezeti terhelést csökkentő beruházások, technológiák támogatása kiemelten fontos terület. Az államtitkár hozzátette: a környezetvédelem mellett csaknem ugyanennyire fontos a munkahelyteremtés, hiszen az üzembővítés jóvoltából 15 helybéli, valamint friss diplomás fiatal jutott munkához Annavölgyön.

 

Szakkiállítás – újabb közös magyar stand?

 

ANUGA FOODTEC – az élelmiszergyártók és beszállítóik találkozási pontja

 

 

2015. március 24-27. között hetedik alkalommal rendezik meg Kölnben az egyik legnagyobb nemzetközi élelmiszeripar-technológiai szakkiállítást az Anuga FoodTec-et.

A vásár tematikája az élelmiszer-előállítás, adagolás, csomagolás, raktározás és disztribúció összes aspektusát érinti. E miatt a sokszínűség miatt nevezhetjük az Anuga FoodTec-et a világ első számú élelmiszeripari információ-szolgáltatási és beszerzési helyszínének.

2012-ben a kiállításra 43 ezren voltak kíváncsiak, miközben a kiállítók 127 000 négyzetmétert foglaltak el és összesen 1 289 kiállító mutatta be termékeit, megoldásait.

A 2015. évben még ennél is nagyobb számokban gondolkodnak a szervezők, melyre az előző szakvásárok sikere a garancia.

 

Stand díjak

 

Early bird kedvezmények 2014. május 31-ig:

  • Sorstand 189 Euro/nm
  • Sarokstand 201 Euro/nm
  • Fejstand 211 Euro/nm
  • Sziget stand 216 Euro/nm

 

2014. június elsejétől a standhely árak 20 Euroval emelkednek négyzetméterenként, a kötelező költségek változatlanok.

Kötelező közös költség 9,0 Euro/nm

Kötelező AUMA dij 0,6 Euro/nm

Kötelező „visitor promotion” díj 8 Eur/nm

Kötelező „Médiacsomag” Eur 349

Kötelező előleg fizetés 800 Euro (azon kiállítóknak, akik elsőként lesznek jelen a rendezvényen. Ez az összeg a kiállítás végén a ténylegesen megrendelt szolgáltatások költsége alapján kerül kompenzálásra (áram, víz, egyéb szolgáltatások stb.)

Minimálisan rendelhető standméret: 9 nm

 

A CSAOSZ Titkársága – az Interpack közösségi magyar standhoz hasonló – magyar megjelenésben gondolkodik, ehhez már most keresi a kiállítani szándékozó tagvállalatokat.

 

 

A Nyomdavilág folyóirat negyedik alkalommal hirdeti meg a Nyomdavilág Zöld Díj GPwA (Green Printworld Award) pályázatot

CÉL

A papír- és a nyomdaipar területén végzett kiemelkedő környezetközpontú vállalatirányítási tevékenység, környezetkímélő technológiák alkalmazása, valamint a papír- és a nyomdaipar környezettudatosságának fejlesztése területén végzett tudatformáló, példamutató tevékenység elismerése.

 

KATEGÓRIÁK

 

Az Év Zöld Papírkereskedője – Az Év Zöld Nyomdája

 

Az elbírálás főbb szempontjai

 

A Nyomdavilág Zöld Díj minősítési rendszerében alapvetően olyan elvárásokat pontoznak, melyek megléte dokumentálható, ellenőrizhető. Az értékelés a következő főbb szempontokat veszi figyelembe: környezetközpontú irányítási rendszer, környezeti célok, programok; környezetkímélő anyagok, berendezések és zöld technológiák alkalmazása; a szervezetnek a fenntartható fejlődés érdekében tett erőfeszítései; ISO 14001/EMAS, FSC/PEFC rendszerek működtetése, Európai Öko címke használati jog; az anyagokkal és erőforrásokkal való takarékoskodás; hulladékok kezelése, újrahasznosítása; a környezettudatosság külső és belső kommunikálása; a szervezet szociális felelőssége, társadalmi szerepvállalása.

 

Az értékelés, a minősítés technikája

 

Az értékelés alapja: benyújtott pályázati dokumentáció; helyszíni audit; a pályázó honlapja; publikációk, előadások, konferenciák; iparági megítélés. A GPwA díj odaítélésének minimum feltétele: a papírkereskedőkre és a nyomdákra külön-külön kidolgozott értékelési rendszerben adható maximális pontszám minimum 55%-ának elérése. Azok a pályázó szervezetek, amelyek >55%-ot érnek el – teljesítményüktől függően – Az ÉV Zöld Papírkereskedője / Az Év Zöld Nyomdája cím két-, három- négy-, illetve ötcsillagos minősítéseit kapják meg.A díjazottak tanúsító oklevelet, logót és logó használati jogot kapnak, továbbá a díjazottakat a Nyomdavilág felveszi a regiszterébe, amely a www.nyvonline.hu, továbbá a www.p-e.hu honlapokon hozzáférhető nyilvános jegyzék. A Nyomdavilág folyóirat – mint a GPwA média-támogatója – a díjazottak nevét az eredményhirdetést követően közli szakmai lapjában.

 

Jelentkezési határidő

 

A részvételi szándékot rögzítő Pályázati dokumentáció beadási határideje: 2014. június 30.

További részletek: +36/20/970-4807

 

Szakmai hírek

 

Ásványvíz-palackozó és -csomagoló üzem épül Deteken

 

Ásványvíz-palackozó és -csomagoló üzem épül Deteken, a mintegy 1,3 milliárd forintos be-ruházást várhatóan ez év második felében adják át. A beruházást a községben található két, percenként 500 liter hozamú, lúgos kémhatású forrásra alapozzák a tulajdonosok.

 

Megújul a Soproni csomagolása

 

 

A márka megjelenése az elmúlt 120 évben többször változott, fejlődött, viszont az elmúlt években bevezetett új kategóriák megjelenése (radlerek, ízesített barna sörök) a klasszikus termékektől egyre jobban eltért. Annak érdekében, hogy a Soproni termékpalettája könnyebben beazonosítható legyen, a márka úgy döntött, új arculatot ad söreinek.

Mivel a Soproni számára mindig kiemelten fontos volt a helyi kötődés, és rengeteg szálon kapcsolódik a hűség városához, ezért a gyökerek még hangsúlyosabb szerepet kapnak a csomagoláson. Ezt jelképezi a jól látható Hűség Kapuja, és Tűztorony is. További újítás, hogy a Soproni optimista szemlélete is minden terméken olvasható lesz mostantól, ráadásul a gyártó – kategóriájában elsőként -, a teljes termékpalettán feltünteti az egyes termékek energiaértékét.

 

 

A CSAOSZ Titkárságának elérhetőségei: 

 

1113 Budapest, Bartók Béla út 152.

Telefon/fax: 210-0107,

e-mail: [email protected],

internet: www.csaosz.hu