fbpx

Egyedülálló energiatároló rendszer

Írta: Csomor Zsolt - 2019 május 27.

Üzembe állították Európa legnagyobb, középületben telepített energiatároló rendszerét az amszterdami Johan Cruijff ArenA-ban, ami újrahasznosított, illetve új elektromosjármű akkumulátorokkal működik.

Az egyedülálló projekt, amit az Amsterdam Climate & Energy Fund (AKEF) és az Interreg is támogatott, a Nissan, az Eaton, a BAM, a Mobility House és a Johan Cruijff ArenA együttműködésében jött létre. A 3 megawattos tárolórendszer megbízhatóbb és hatékonyabb energiaellátást, illetve felhasználást biztosít a stadion, a látogatók és a környező épületek számára.

Az Eaton villamosenergia átalakítási technológiáját és 148 Nissan Leaf autónyi akkumulátort ötvöző rendszer nem csak a fenntarthatóbb energia-gazdálkodáshoz járul hozzá, de az elektromos járművek akkumulátorainak körkörös gazdaságához is, olvasható a GyártásTrend/Eaton oldalakon. Az energiatároló fontos szerepet játszik az energiaellátás és az energiaigény közötti egyensúly fenntartásában: a stadion tetején található 4200 darab napelem által termelt energia optimálisan tárolható, és szükség szerint felhasználható. A tárolórendszer tartalékenergiát biztosít, csökkenti a dízelgenerátorok használatának szükségességét, és tehermentesíti az energiahálózatot a koncertek során fellépő fogyasztási csúcsok kiegyenlítése révén.