fbpx

Nyomtatott csomagolás: szigorúbb ellenőrzés jöhet

Írta: Szerkesztőség - 2018 február 28.

Jövőre sokkal komolyabb kockázatbecslésre számíthatnak a csomagolóanyag-gyártók és a nyomdaipari cégek, egyre fontosabb szerepük lesz az ellenőrzést végző akkreditált szervezeteknek, laboratóriumoknak – így summázható a Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület (PNYME) szakmai szimpóziuma, amelyet november 22-én rendeztek az újpesti WESSLING Tudásközpontban.

A rendezvényt Pesti Sándor, az egyesület ügyvezető igazgatója vezényelte, akinek üdvözletével indult a szimpózium, majd sorra következtek a szakma elismert előadói.

Ma már egyre több mindent kell mérni és dokumentálni a csomagolóanyagokkal, nyomdatermékekkel kapcsolatban – mondta köszöntőjében Dr. Szigeti Tamás János, az esemény helyszínét biztosító WESSLING Hungary Kft. független laboratórium üzletfejlesztési igazgatója. Kiemelte, hogy a csomagolóanyagokra is igaz a mondás: oldhatatlan anyag nem létezik. A komponensek a körülményektől függően, különböző mértékben, bizony, beleoldódhatnak az élelmiszerekbe. A tinták esetében elsősorban az oldószerekre, illetve a különböző kőolajszármazékokra figyelnek a laboratóriumban, ahol alapos, akkreditált vizsgálat alá vetik az odaérkező, az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokat.

A magyar csomagolóipar helyzetét bemutatva Nagy Miklós, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) főtitkára elmondta, hogy a fejlettségi szintet tekintve európai és világviszonylatban is a középmezőnyben foglalunk helyet. Magyarországon ugyanis a csomagolóanyag-felhasználás 102 kg/fő/év, ami ugyan jóval alacsonyabb például a német szintnél (208), de több, mint duplája a sereghajtó Bulgária ugyanezen mutatójának (46). „A csomagolás nem probléma, hanem megoldás!” – hangsúlyozta a CSAOSZ főtitkára. A csomagolási hulladék ugyanis besorolható az európai körforgásos gazdaságba. Felhívta a figyelmet a technika hihetetlen sebességű fejlődésére, és az új csomagolóipari trendekre. Ma már egyre inkább elvárás például az egyedi megoldások kialakítása, az idősebb emberekre való odafigyelés. Előtérbe kerülnek az egyszerű, letisztult formák, elvárás, hogy a csomagolás jól látható, nyitható, adagolható legyen, fontos a nyomon követés, valamint az online információhoz való hozzáférés lehetősége (például QR-kód leolvasása okostelefonnal).

Az élelmiszerekkel érintkező anyagokkal kapcsolatban az Európai Unióban, a nyomdafestékekre vonatkozóan ugyan egyelőre nincs konkrét szabályozás, azonban 2018-ban már várható a nyomtatott csomagolóanyagokra vonatkozó speciális jogszabály megjelenése.

Ez azt jelenti, hogy a csomagolóanyag-gyártóknak és a nyomdáknak is sokkal szigorúbb, a hatóságok által komolyan ellenőrzött élelmiszer-biztonsági kockázatbecslésre kell felkészülniük termékeik megfelelőségének alátámasztása érdekében. Tekintettel arra, hogy a kockázatelemzés elmélyült szakmai ismereteket igényel, nagy szerep juthat a szakosodott akkreditált laboratóriumoknak, amelyek a méréstechnikai, kémiai és jogszabályi háttér biztosításával támogatást nyújthatnak a nyomdáknak jogszabályi kötelezettségük teljesítésében – mondta a hazai csomagoló- és nyomdaipar szereplőit, a legfontosabb szakmai szervezeteket felvonultató Nyomtatott csomagolás elnevezésű tanácskozáson Dr. Madai Gyula, a PNYME ellenőrző bizottságának a tagja.

A konferencia második felében a közönség érdekes előadásokat hallgathatott. Filep Zoltán (WESSLING Hungary Kft.) környezetvédelmi laborvezető a nyomdaipari technológiákban használatos oldószerek témája kapcsán, a munkahelyi légtérvizsgálatokról és levegőtisztaság-mérésről prezentált.

Seenger Viktor (Dunapack) előadásában szó esett többek között a hazai hullámlemezgyártók által forgalmazott új hullámtípusokról, illetve a hullámpapírok alkalmazásáról is. Az EE-hullám gyártásának megkezdésével egy olyan jól nyomtatható hullámlemez került a piacra, mely bevezetésével a fő cél a nyomtatási minőség emelése, az áruvédelmi funkció megtartása mellett. Így az alkalmazott flexo nyomtatás versenyezni tud majd az ofszet nyomtatással – mondta Seenger Viktor.

A másik újdonság a BB-hullám, mely a korábbi BC-hullámnak kínál versenytársat, ami hasonló dobozszilárdság mellett a kisebb anyagvastagságnak köszönhetően gazdaságosabban szállítható.

Kaldenecker János (En’Co Bt) a gyógyszeripar csomagolóanyagainak közelgő változásairól tartott előadást. A téma aktualitását a 2019 februárjában életbe lépő EU-szintű hamisítás elleni új gyógyszertörvény adta, mely sokkal magasabb gyógyszerbiztonsági követelményeket fog támasztani a nyomdák felé. Az En’Co Bt e fenti törvényi változásra kínál használható megoldásokat. Ezek a megoldások a Baumerhhs minőségellenőrző rendszereit jelentik melyek mind a doboz mind a vevőtájékoztató esetében biztosítják a 0 selejtes kiszállítást. Továbbá szó esett arról is, hogy a
gyógyszeripari felhasználók mellett a piac többi szereplőjénél is komoly versenyelőnyt jelent a 0 selejtes kiszállítás biztosítása.

Az ipar 4.0 kihívásairól Szabadics László (BOBST) beszélt. Az előadás első részében az új generációs Bobst-gépek számítógépes hátteréről volt szó, mely lehetővé teszi a gépek hálózatba kapcsolását és csatlakozását a vevő informatikai rendszeréhez. Ezáltal folyamatosan lehet gyűjteni az adatokat a termelésről, az állásidőkről, a gép termelékenységi mutatójáról Az adatok minden számítógépes eszközön megjeleníthetők bárhol a világon internetes kapcsolaton keresztül. A második részben a Bobst Accucheck nyomat és minőségellenőrző berendezés került bemutatásra. A hajtogató-ragasztó gépbe beszerelve minden egyes dobozt képesek ellenőrizni in-line módban az utolsó gyártási folyamat során, mielőtt azokat gyűjtődobozba csomagolják, és a vevőhöz elküldik. A 100 százalékos ellenőrzés a vevők bizalmát növeli, ugyanakkor megszüntethetők a teljes gyártási folyamat során előforduló hibák és hiányosságok, mint például a karton színeltérései, vagy a nyomtatási, kimetszési, hajtogatási és ragasztási problémák.

A tanácskozás végén a résztvevők megtekintették a WESSLING Hungary Kft. vadonatúj Tudásközpontját, ahol a 21. század technológiáját alkalmazva Magyarország egyik legkitűnőbb szakembergárdája végzi el az akkreditált vizsgálatokat a környezetvédelemtől az élelmiszer- és az egészségbiztonságon át a csomagolóanyagok vizsgálatáig.