fbpx

Rekordot döntött az EU papír- és hullámkarton-újrahasznosítás terén

Írta: Csomor Zsolt - 2019 május 23.

Az EU 28 tagállamát összesítve a papír és a hullámkarton csomagolóanyagok újrahasznosítási aránya elérte a 85,8 százalékot, ez pedig a valaha mért legmagasabb arány az újrahasznosított anyagokkal kapcsolatban.

A European Recovered Paper Council statisztikája szerint 2013-ban a hullámkarton újrahasznosítási aránya 81,3 százalék volt, ami az elmúlt években mintegy 4,5 százalékkal növekedett. A Packaging News nevű szakportál felmérést készített a témában, melyből kiderült, hogy a hullámkarton nemcsak a legjobban újrahasznosítható anyag a fogyasztók szerint, de a legfentarthatóbb is: az Egyesült Királyság lakóinak például 63 százaléka szerint a hullámkarton a legjobban újrahasznosítható csomagolási forma. Ezt támasztja alá a Darmstadti Műszaki Egyetem kutatása is, amelyben tesztekkel bebizonyították, hogy a hullámkarton akár huszonötször is újrafeldolgozható.

Nagy öröm, hogy a hullámkarton újrahasznosítási aránya rekordot döntött, hiszen ez kiváló alkalom arra, hogy a fogyasztók is lássák a hullámkartonban rejlő lehetőséget. A hullámkarton a legkörnyezetbarátabb csomagolóanyag, aminek gyártáshoz 70 százalékban hasznosított másodnyersanyagot használnak, mondta Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

A dobogón a papír után a fém következik 78,3, majd az üveg 74,1 százalékos újrahasznosítási rátával.