fbpx

Pályázati aktualitások – Transpack 2017. 4. szám

Írta: Szerkesztőség - 2017 július 31.

A nyári időszak mindenki számára a pihenést, a szabadságolások időszakát jelenti, az ember ilyenkor könnyebben lazít az egész évben szorosan fogott gyeplőn, talán kicsit lazábban is kezelik a munkával kapcsolatos teendőket. Ez lehet tehát egy remek alkalom, hogy egy kis versenyelőnyre tegyünk szert: míg mások pihennek, addig picit nagyobb erőbedobással könnyedén megtérülhet a befektetett energia. Csak meg kell ragadni a kínálkozó lehetőségeket?

 

Ilyen lehetőségek például a még folyamatban lévő pályázati felhívások, melyek száma szép lassan, de csökken. Éppen ezért még most, amíg van fejlesztési lehetőség, addig kell tennünk vállalkozásunk sikeressége érdekében. Természetesen az uniós források kimerülését követően is lesznek gazdaságfejlesztési források, de ezek már kizárólag hazai forrásból, a költségvetés terhére. Az első ilyen projektet már meg is hirdették, egy több éves turisztikai gigaprojekt első részeként, idén ősztől pedig beadható is lesz. Pár szót erről is ejtünk, de nézzük először sorjában a népszerűbb Széchenyi2020-as projekteket.

 

GINOP-3.2.2-8.2.4-16 Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása

Az egyik legnépszerűbb elérhető pályázat, de bőven van még ebben is lehetőség, a rendelkezésre álló forrás közel 40%-ára érkezett be eddig igény. A konstrukcióban két célterületen belül (1. helyben telepített szoftver, 2. felhőalapú szolgáltatás) adódik lehetőség többek között a vállalati CRM, a gyártási terület, a bérszámfejtés, a kontrolling vagy a pénzügyi, számviteli terület fejlesztésére. Fejleszteni lehet vagy az internetes értékesítési (webáruház) vagy az internetes megjelenési (vállalati portál) felületet. Az összesen 18 funkcionális terület közül bárki megtalálhatja a számára megfelelő modult, legyen szó bármilyen (kivéve agrár) vállalkozásról. Fontos azonban, ami a felhívásból nem, csak egy segédtáblázatból derül ki, hogy az elszámolható összköltséget jelentősen befolyásolja az adott vállalkozás előző éves árbevétele és aktuális létszáma. Ez ugyanis minél magasabb, a támogatási összeget is úgy növeli.

Ha a két célterületet kombináljuk, a maximális támogatás 24 millió Ft, míg ha csak egy célterületet érintünk, akkor a maximális támogatás az 1. célterületen 16 millió Ft, míg a 2. célterületen maximum 8 millió Ft lehet. Alapesetben 35% vissza nem térítendő támogatás mellett minimum 10% önerő és 55% támogatott (1%-os évi kamatú) hitel alkotja a forrásösszetételt, de ha a cégünk rendelkezik a Digitálisan Felkészült Vállalkozás (DFV) minősítéssel és szállítónak is minősített céget választ, akkor 40% is lehet a támogatás mértéke, 50% pedig a hitelé. A DFV megszerzése viszonylag egyszerű és gyors folyamat, csak fel kell venni a kapcsolatot egy erre megbízott szakértővel (innen: https://vallalkozzdigitalisan.hu), aki elvégzi a vállalkozás minősítését.

 

GINOP-1.2.5-15 Logisztikai szolgáltató központok fejlesztéseinek támogatása

Ez már egy benyújtható pályázat, idén január 18. óta fogadják be a kérelmeket. Jelenleg a rendelkezésre álló keret valamivel több, mint harmadára érkezett be igény. A felhívás a már működő, logisztikai szolgáltatásokat végző, minimum 5.000 m2 fedett raktárkapacitással rendelkező vállalkozások tudnak pályázni. Ezen feltétel teljesülése mellett elvárás, hogy a cég legalább 2 lezárt üzleti évvel rendelkezzen, melyben legalább 5 fő alkalmazott volt, valamint TEÁOR szerinti főtevékenységük logisztikai alapszolgáltatás legyen, fejlesztendő tevékenységük pedig szintén logisztikai alap-, kiegészítő- vagy egyéb szolgáltatáshoz kapcsolódjon.

Ha ezeknek megfelel a vállalkozás, akkor lehetősége van a logisztikai szolgáltatásfejlesztéshez kapcsolódó telekhatáron belüli alapinfrastruktúra bővítésre, korszerűsítésre és ingatlan beruházásra is. Továbbá kizárólag a logisztikai szolgáltatásfejlesztéshez kapcsolódó új eszköz beszerzése, információs technológia-fejlesztés (eszköz, szoftver), valamint az eszköz beszerzéséhez kapcsolódó gyártási licenc, gyártási know-how beszerzése képezheti részét a projektnek. A fejlesztést kizárólag Pest megyén kívül lehet végrehajtani, melyhez 50%-os intenzitás mellett 25 és 250 millió Ft közötti támogatást lehet igényelni.

 

GINOP-1.3.6-17 Mikro-, kis- és középvállalkozások logisztikai szolgáltatás-igénybevételének támogatása

A konstrukció a KKV-nak szeretne segítséget nyújtani abban, hogy egyszerűbben tudjanak logisztikai szolgáltató központok által nyújtott szolgáltatásokat igénybe venni, ezzel is hatékonyan kihasználva erőforrásaikat. Ennek eredményeként a KKV-k képesek lehetnek növelni meglévő piacaikat és újakat is szerezni, jobban tudnak integrálódni a nemzetközi termelési láncokba.

Nem mindegy azonban, hogy kitől és honnan vesszük igénybe a szolgáltatást, ugyanis csak az MLSZKSZ által minősített logisztikai központokkal lehet együttműködést kötni, azok közül is csak azokkal, melyek nem Pest megyében működnek. Ezek közül is csak azokkal lehet jelen pályázatban együttműködni, akitől a benyújtást megelőző két naptári évben még nem vettünk igénybe logisztikai szolgáltatást.

Támogatás igényelhető többek között a raktár, vagy szabadtéri tároló bérléséhez, kikötő-, parthasználathoz, daru és targonca használathoz, vámügyintézéshez, hatósági eljárásokkal kapcsolatos szolgáltatásokhoz, informatikai rendszerek igénybevételéhez, valamint kapcsolódó szállítási, tárolási, raktározási költségekhez (pl. anyagmozgatás, parkolás, konténerjavítás, mérlegelés, vasúti kocsi kezelés, hajóállítás, vasúti szolgáltatások). Az ezekhez igénybe vehető támogatás 5 és 25 millió Ft közé eshet, mely az elszámolható költségek maximum 50%-a lehet. Az igénybe vevők köre azon KKV-k közül kerülhet ki, melyek legalább három lezárt, teljes üzleti évvel rendelkeznek, melynél az utolsó ilyen évben legalább 1 fő alkalmazottal rendelkeztek.

A benyújtás 2017. június 1. és szeptember 27. között lehetséges, a bírálat a beérkezés sorrendjében történik.

  • Továbbá három jogcím beadását átmenetileg szüneteltették:
  1. GINOP-6.1.5-17 Munkahelyi képzések támogatása nagyvállalatok munkavállalói számára
  2. GINOP-6.1.6-17 Munkahelyi képzések támogatása mikro-, kis- és középvállalatok munkavállalói számára
  3. GINOP-4.1.1-8.4.4-16 Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása kombinált hiteltermékkel
  1. Ezek közül a két képzési projekt még a beadhatóságuk előtt felfüggesztésre került, köszönhetően a nagyszámú kérdésnek, melyet az ügyfélszolgálat kapott a felhívások értelmezése miatt. Ebből kifolyólag inkább úgy döntöttek, hogy felülvizsgálják a felhívást és majd csak a módosítást követően lehet benyújtani. A két pályázat mind a KKV-knak, mind a nagyvállalatoknak elérhető és mivel VEKOP-os tükörprojektjei is vannak, a Pest megyei vállalkozások sem esnek el a lehetőségtől, hogy alkalmazottaikat magasabb tudásszintre tudják juttatni, legyen szó OKJ-s szakképesítésről, nyelvi képzésről vagy egyéb szakmai képzésről. A pályázat célja a munkavállalók foglalkoztathatóságának, munkahelyi készségeinek és kompetenciáinak javítása a vállalkozások versenyképességének növelése érdekében. A kompetenciák birtokában az alkalmazottak más munkaterületeken is el tudnak helyezkedni, vagy magasabb szinten tudják végrehajtani feladatukat, nem mellesleg pedig egy esetleges munkaerőpiacra való kikerüléskor is nagyobb eséllyel tudnak elhelyezkedni.
  1. Más eset volt viszont az épületenergetikai pályázat, ahol idén március 16-a óta lehetett támogatást igényelni, itt tehát menet közbeni felfüggesztés született. A július 20-tól tartó átmeneti szüneteltetést itt is a beérkezett kérdések tették szükségessé, az amúgy többször módosított-pontosított felhívásnak tehát szintén várható átdolgozása. A közleményben hangsúlyozzák, hogy ha a kérelmező a támogatási kérelmet a módosítás előtti feltételekkel nyújtotta be, a felhívás módosítása miatt nem kerülhet kedvezőtlenebb helyzetbe azzal szemben, aki a támogatási kérelmet a módosított feltételeknek megfelelően nyújtotta be. Kérdés tehát, hogy milyen szempontú lesz a korrekció, ugyanis hiába a rengeteg érdeklődő, a felhívás pontozása miatt nagyon sokan nem tudnak indulni, hiába indokolná önmagában az épület a felújítást. Ha viszont nem könnyítenek a feltételeken, akkor ez egy nagyon lassan kimerülő pályázat lesz, csordogáló kérelmekkel.
  • Kisfaludy Szálláshely Fejlesztési Konstrukció

Júliusban napvilágot látott a kormány tervezett turisztikai fejlesztése, mely a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program elnevezést kapta és amely 300 milliárd forintos fejlesztési keretet tartalmaz 2030-ig. A hazai turizmus fellendítésének első lépcsőjeként elindul a Kisfaludy Szálláshely Fejlesztési Konstrukció, ennek keretében 2017. szeptember 1-től lehet pályázatokat benyújtani a vidéki szállodák és panziók minőségi fejlesztésére. A felhívásokat egyelőre csak társadalmi egyeztetésre adták közre, ezt követően jelennek csak meg végleges formában. Rövid leírásunk így egyelőre csak a tervezet alapján készül.

A fejlesztések első ütemben a kis- és középvállalkozások támogatásával három kiírásban, három térségben lesznek elérhetőek. A Balaton, Sopron-Fertő és Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség kiemelt turisztikai fejlesztési térségekben lévő 1*-5*-os szállodák (50 szoba kapacitásig), illetve panziók tulajdonosai nyújthatják be a kérelmeket várhatóan szeptembertől. A támogatást igénylő lehet egyéni vállalkozás, költségvetési szervek és intézményeik és az általuk megbízott üzemeltető gazdasági társaságok, önkormányzatok és intézményeik, Magyarországon bejegyzett székhelyű vagy telephelyű gazdasági társaság vagy nonprofit szervezet, illetve szövetkezetek.

A támogatás intenzitása a turisztikai térségtől függ, 50-70%-ig terjedhet. Szálloda esetében (függően a szálloda minősítésétől) 3 és 11 millió Ft közötti, panziók esetében 5 millió Ft szobánkénti támogatást lehet igényelni meglévő, üzemelő szálláshelyekre vonatkozóan többek között szálláshelyek szobáinak, közösségi tereinek bővítésére, új tematikus szolgáltatásfejlesztéshez kapcsolódó infrastrukturális beruházásokra, épületenergetikai fejlesztésekre, kapacitásbővítésre, IT-fejlesztésre, akadálymentesítésre.

  • Az agrárterületen a 2016-os év igen erős volt pályázati szempontból, ahol is a nagy és népszerű pályázatok szinte kivétel nélkül kimerültek. A kivételek között azonban ott találjuk az öntözési pályázatot, mely egy remek megoldás lehet a következő évek extrém időjárási viszonyainak kezelésére. A projekt segítségével a kevésbé csapadékos területeken is magasabb terméshozamot lehet elérni, legyen szó szántóföldi növénytermesztésről, ültetvényes gazdálkodásról vagy kertészetről. A pályázat keretösszege 49,5 milliárd Ft, melyre egy év alatt csak 15 milliárd Ft igény érkezett be. Pontosan emiatt az alacsony szám miatt lehetett arról hallani, hogy idén ősz környékén a megmaradó forrást átcsoportosítják máshová. Aki tehát még gondolkodik ilyen típusú fejlesztésben, az ne habozzon tovább, hiszen a pályázati előkészület akár hónapokat is igénybe vehet.
  • Várhatóan idén ősszel megjelennek a LEADER pályázatok is, ezzel pedig az összes vidékfejlesztési felhívás kihirdetésre fog kerülni a 2014-2020-as uniós ciklusban. Az előző ciklustól viszont jelentősen elmarad a rendelkezésre álló forrást tekintve, így a gyors kimerülésre itt is mérget lehet venni.
  • Több mint egy év után, július első felében megszülettek az első döntések a tavaly beadott Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója és az első körös élelmiszeripari pályázatok (ÉLIP) közül. A döntésekről elsőként az MVH ügyfélkapus felületén lehet értesülni, ugyanis elképzelhető pár hetes csúszás is, mire a felületen jóváhagyottként megjelenített pályázatokhoz megküldik a támogatói okiratokat is.

 

 

Népszerűbb mezőgazdasági és vidékfejlesztési pályázatok összefoglalója

 

Somogyi Tibor, Tóth Gergő Péter
Som-Tan Pályázati Tanácsadó Iroda – Bábolna

 

Népszerűbb gazdaságfejlesztési pályázatok összefoglalója