Ugrás a tartalomra

Transpack 2018 II. lapszám

Van egy fogalom, aminek évezredes története van, sőt, ahogy Hérakleitosz is megmondta, a világon ez az egy dolog állandó, a változás. Két konkrét példán keresztül szeretném most ezt körbejárni, méghozzá két olyan példán, amivel minden vállalkozás szembenéz a közeljövőben, vagy már a küszöböt átlépve, úttörőként példát mutat mindannyiunknak.

Az első – és valóban évezredes – kérdés a generációváltás, hisz az adás-vételnek ez a formája mindig foglalkoztatta az embereket. A háttérben lévő érzelmeken túl annak felismerése jelenti a legnagyobb gondot, hogy azok az emberek, akik valamikor az adott céget önerőből a nulláról indították, most ezt a feladatot egyedül már nem tudják végrehajtani. Mert ugye az átadáshoz a másik fél is kell. Minimum. Mi a megoldás? Körbejártuk a témát.

A másik változás legalább ekkora falat: ez pedig az atomatizálás, a robotizáció vagy már digitalizáció. Ön vezet vagy önvezet? – tették fel a kérdést a napokban egy logisztikai konferencián. Valóban itt tartunk már? Nem is olyan régen (az 1980-as években) jelentek meg a konvejorok, az egyszerűbb robotok, egyszerűbb szoftveres megoldásokkal. Mi változott azóta? Itt a Big Data, a mesterséges intelligencia, az optimalizálás és az integráció. A technológiai feltételek adottak, de nem kell elfelejteni, hogy a 4.0 ipari forradalomra keresztelt korszaknak nem az automatizmusról kell, hogy szóljon, hanem az ember és az automatizmus kapcsolatáról. Aktuális lapszámunkban is igyekeztünk változásokról, innovációkról, újdonságokról beszámolni.

Jó olvasást, hasznos információkat kívánok!

Sándor Ildikó főszerkesztő

Véleményed van?

Korlátozott HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.