Transpack 2018 V. szám

A mindenre kiterjedő digitalizáció várható hatása mindennapi életünkre és így az ellátási láncokra (gyártókra, kereskedőkre, logisztikai szolgáltatókra) is megkerülhetetlen kihívásokat támaszt. Hol van ez már ahhoz a 4P modellhez képest, amit egy generációval korábban még a logisztika iskolapadjában tanultunk? Közelebb, mint gondolnánk, hisz ugyan valóban a drónok és az automata raktárak korszakát éljük, digitalizált már a teljes életünk (a magánéletünket is beleértve), ugyanakkor nincs olyan szerelőcsarnok, gyár vagy a legmodernebb gyárnak egy hátraeső üzemegysége legalább, ahol ne „örökölt gépsorok” lennének.

Mindannyian tudjuk, hogy miről beszélek, több évtizedes targoncákról, felrakó gépekről, elavult, bár még működő technológiákról. Ezek beilleszthetősége a digitális technológiákban – Ipar 4.0 ide vagy oda – már több mint kihívás.

A logisztika szerves része a szállítmányozás is, ami viszont már nemcsak generációk, hanem évezredek tapasztalatán alapul. Gondoljunk csak bele: olyan kereskedelmi útvonalak vannak (sőt, reneszánszukat is élik), mint a több mint 2000 éves Selyemút. A 19. század végéig ezek bonyolult hálózatát még egyáltalán nem értelmezték, csupán részei voltak annak a nemzetek közötti kapcsolatrendszernek, amelyek mára komoly geopolitikai és globális kereskedelmi kérdésekké váltak. És gyorsan tegyük hozzá: népek, kultúrák, találmányok, vallások és eszmék elterjedésének segítői is voltak. Boncolgathatnánk még tovább a logisztika, szállítmányozás szerepét, feladatkörét, de sosem érnénk a végére.

Összeállításunkhoz szakmai feltöltődést, az MLBKT Kongresszus és a TRANSLOG Connect Konferencia résztvevőinek pedig sikeres értekezéseket, a digitalizáció világában további új tapasztalatokat kívánok!

Addig is hasznos olvasást kívánok!

Sándor Ildikó
főszerkesztő

Lapszámban megjelent cikkek

Ettől kezdve Magyarországon csak elektronikus formában lehet lefolytatni – bizonyos kivételektől eltekintve – közbeszerzési eljárást.
Rossz tapasztalatok nehezítik a költség- és környezetkímélő technológia elterjedését
Az elmúlt években már nélkülözhetetlenné vált a logisztika minden ágában a logisztikai egységek vonalkódos vagy azonosítókkal való ellátása és az azonosítók használatával az ellátási láncban való folyamatos követésük.
Az ütközésvédelem kiemelt jelentőséggel bír az ipar minden területén, hiszen használatával biztosított erőforrásaink, értékeink védelme és zavartalan működése.
Flowpack-csomagolóanyagok és -tasakok gyártása simítózáras megoldással kombinálva.
A „Raktártechnikai gépek” kategóriájában a Jungheinrich easyPILOT Follow nyerte az Év Targoncája Díjat.