fbpx

Az emlékezés piros virága

Írta: Szerkesztőség - 2019 augusztus 25.

Száz éve ért véget az első világháború. Minden évben több mint 45 millió piros papírvirágot készítenek az elesett katonák emlékére. Most megmutatjuk, mi a híres pipacsok igaz története.

A pipacs, a Papaver rhoeas, kizárólag tápanyagban gazdag talajon virágzik. Ilyen található Flandriában, Belgiumban és Franciaország számos más részén, ahol az első világháború számos csatája zajlott. A Királyi Brit Légió megalapítása óta (1921), az elesett katonák tiszteletére a megemlékezők papírból készült pipacsokat (úgynevezett „Remembrance Poppies”) viselnek – hagyományosan a bal hajtókán, a lehető legközelebb a szívhez. Annak ellenére, hogy a piros virágok Európa-szerte az emlékezés jelképei, azokat leginkább az Egyesült Királyságban, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon viselik. Valódi pipacsokat gyakran lehet látni a közép-európai háborús emlékműveken, különösen november 11-én, az emlékezés napján (Remembrance Day), mivel az első világháború hivatalos végének 1918 tizenegyedik hónapjának, tizenegyedik napjának, tizenegyedik óráját tekintik.

Ezért az emlékezés napját az angol nyelvű országokban „Poppy Day” („Pipacs Nap”) néven is ismerik. A Királyi Brit Légió által szervezett adománygyűjtő akció, a „Poppy Appeal” keretében az önkéntesek piros papírból készült pipacsvirágot osztogatnak. Ezzel a háborús veteránokat és a Fegyveres Erők Közösségét (Armed Forces Community) támogatják. 1921-ben, az első Poppy Appeal alkalmával, kilencmillió papír pipacsvirágot osztottak szét. Ezzel pénzadományokat gyűjtöttek, valamint szállást és munkát biztosítottak a veteránoknak.

John McCrae alezredes híres „In Flanders Fields“ (Flandria mezején) című versében örökítette meg a virágot. A kanadai orvos 1915-ben írta le a következő sorokat, miután végig kellett néznie, hogyan hal meg barátja a csatamezőn: „Flandria mezején pipacsok nőnek / Keresztjei közt egy temetőnek / Ez jelöli a mi helyünket; / s bár fenn az égen / Még bátran szól a pacsirta ének / Lenn, az ágyúdörgésben / nem hallod őket.” (Nika Géza fordítása)

ÖNKÉNTESEK készítik a vörös papírpipacsokat – az elesett katonákra emlékeztető jelképeket.

A pipacsvirágot több mint 40 éve még ma is a 174 éves A JAMES CROPPER PAPER FACTORY papírgyárban készítik Burneside-ban, a brit Tóvidék szélén, Északnyugat-Angliában.

A százéves jubileumra (2018) a „Poppy Appeal” alkalmából 50 millió papírpipacsot gyártottak.

Még ma is dolgoznak a Cropper-család tagjai a cégben: Jelenleg a szépunoka, Mark Cropper a vezérigazgató. A James Cropper és az UPM több mint 100 éve működik együtt. Abban az időben az UPM Kaukas szállította elsőként a cellulózt a gyárnak.

„Nagyra értékeljük a két vállalat együttműködését és a gyártott minőséget. A rostfeldolgozás során szerzett tudásunkkal, az innovációba vetett hitünkkel és a fenntarthatóságra összpontosító ismereteinkkel a papírgyártás mellett új üzleti területekre is összpontosíthatunk” – mondja Phil Wild a James Cropper PLC vezérigazgatója.

A James Cropper új projektjei technikai rosttermékeket, például a légi, autó- és energiaiparban használt nem szövött anyagokat is tartalmaznak. A formázott rosttermékek területén különösen előnyös a színes gyártás terén szerzett sokéves tapasztalat. Ilyenek a műanyag csomagolás helyettesítésére kifejlesztett 3D termékek. Legújabb fejlesztésünk a „CupCycling”, egy úttörő újrafeldolgozási folyamat, amelyben a papíralapanyagú kávéscsészék anyagát újrahasznosíthatjuk. Ez csökkenti a hulladékmennyiséget az Egyesült Királyságban, ahol évente mintegy 2,5 milliárd csészét dobnak szemétbe.

A színek változatossága

Fontos szerepet játszik a fenntarthatóság a James Cropper termékeiben: a vállalat alternatívákat kínál a fosszilis anyagok, például a hagyományos műanyagok helyett, és könnyebb anyagokat gyárt a hatékonyabb üzemanyag-fogyasztás céljából.

„Folyamatosan szemünk előtt tartjuk a fenntarthatóságot, a nyersanyagoktól a késztermékekig. A középpontban mindig az erőforrások hatékony felhasználása, a rostok visszanyerése és a nem fenntartható anyagok helyettesítése áll” – erősíti meg Wild.

A James Cropper jól ismeri a kiváló minőségű színes papírok, mint például a papírpipacsok, gyártásának titkait. A vállalat több mint 12 000 különböző színkombinációban képes papírt készíteni. A James Cropper festékkeverő-mestere szabad szemmel meg tudja különböztetni még a legkisebb színárnyalat-különbséget is.

Steve Adams, a James Cropper ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy a papír még hosszú ideig fontos szerepet fog betölteni a társadalomban. „Most éppen a papírtermékek fellendülését láthatjuk. Ebben az évben, például nőtt a nyomtatott könyvek eladása, mivel még a digitális generáció tagjai is egyre szívesebben fordulnak el a képernyőtől. Továbbra is fennmarad a minőségi papír iránti kereslet, mivel fokozottan nő az igény a termékekkel történő személyes kapcsolatra.”

Százéves együttműködés: James Cropper és a pipacsvirág

Az eredetileg selyemből készült a pipacsot ma már papírból készítik. A gyártáshoz hagyományos és modern technikákat egyaránt használnak. James Cropper az 1970-es években fejlesztette ki a harsány piros színű vízálló papírt. Ugyanebben a gyárban készül a pipacs kitűző leveleinek zöld papírja is. Egész évben folyamatosan gyártják a papírpipacsokat, amiket a „The Poppy Factory” üzembe szállítanak, itt készül a sok millió papírpipacs kitűző. A James Cropper PLC világszerte 550 munkatársat foglalkoztat. A cégalapító szépunokája Mark Cropper a családi vállalkozás vezérigazgatója.

Forrás: Biofore 1/2019; szerző: Will Stone; fotók: Eric Howard, James Cropper, The Poppy Factory; fordítás: LUPE Magazin