fbpx

Az OMRON bemutatja az E2E NEXT közelítéskapcsoló sorozat 2512 modelljét

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 június 29.

Az OMRON E2E NEXT háromvezetékes DC közelítéskapcsoló sorozata összesen 2512 típussal büszkélkedhet, amelyek a világ legnagyobb érzékelési távolságával működnek*1, és ráadásul IoT-funkciókkal bővültek. Ezekkel az érzékelőkkel harmadára csökkenthető a váratlan üzemleállások kockázata*2. Továbbá érzékelik a leállásokra utaló figyelmeztető jeleket is, és a hálózaton keresztül értesítik a felhasználókat. A váratlan leállások megakadályozásával és az állásidő csökkentésével jelentős mértékben javítják a létesítmények üzemteljesítményét.

Nincs többé üzemleállás

Az üzemekben komoly problémát okoznak a váratlan leállások, amelyek közvetlen termeléskiesést okoznak. Az állásidő minimalizálása érdekében a gyártóknak helyben kell karbantartási szakembereket alkalmazniuk az ilyen váratlan problémák megoldásához. A gyártók folyamatosan keresik azokat a módszereket, amelyekkel kihasználhatják az okoseszközök és az IoT adta lehetőségeket a létesítmények karbantartása és jobb üzemeltetése terén anélkül, hogy emberi tapasztalatra vagy képességekre kellene hagyatkozniuk.

A jelenlegi közelítéskapcsolóknak jellemzően rövid az érzékelési távolságuk, ami bizonyos kockázattal jár. Például előfordulhat, hogy a berendezés rezgése miatt az érzékelőtest túl messzire kerül, vagy éppen hozzáér az érzékelt tárgyhoz. Az ehhez hasonló esetek az üzemleállások kb. 20%-áért felelősek.*3

Az E2E NEXT sorozatú közelítéskapcsolók (a háromvezetékes DC változatok) az OMRON saját fejlesztésű hőalapú távolságvezérlőjével és a PROX3 hibrid áramkörös technológiával készültek, amelyek az előző modelleknél mért érzékelőtávolságok akár kétszeresét is képesek érzékelni, *4 és így harmadával csökkentik az ilyen jellegű leállási kockázatokat. Az érzékelőtest és az érzékelt tárgy közötti távolság folyamatos ellenőrzés alatt áll, és ha az túl nagy vagy túl kicsi lenne, a felhasználókat az IO-Link kommunikáció*5 segítségével értesítik. A felhasználók idejében azonosíthatják a váratlan üzemleállásokra utaló jeleket, lehetővé téve az időben történő karbantartást: így összességében külön karbantartó tapasztalata vagy tudása nélkül is biztosítható az üzem stabil működése.

Az OMRON „innovative-Automation” filozófiájának alappillérét három innováció, három „i” alkotja: „integrált” (vezérlők fejlesztése), „intelligens” (mesterséges intelligencia fejlesztése), „interaktív” (új harmonizáció az emberek és a gépek között). Az OMRON célja a produktivitás és minőség jelentős mértékű fejlesztése az üzemekben. Ennek érdekében az OMRON tovább bővíti az IoT-n alapuló vezérlőeszközöket, és ügyfeleik segítségével arra törekszik, hogy fejlessze az üzemek „intelligens” pillérét (pl. a gyártási folyamatok intelligensebbé tételével), amely kulcsfontosságú lesz az „innovative-Automation” megvalósításában.

Az E2E NEXT közelítéskapcsoló sorozat (háromvezetékes DC típusok) legfontosabb ismérvei

  1. A világ legnagyobb érzékelési távolsága,*1 amely legalább kétszerese a korábbi OMRON típusok érzékelési távolságának*4 . Ez tágasabb kialakítási lehetőséget jelent és kisebb kockázatot az érintkezésre.
  2. Technológia a stabil, nagy távolságú érzékeléshez: a Thermal Distance Control 2 és a PROX3 hibrid áramkörös technológiája nagy távolságú érzékelést tesz lehetővé: minden érzékelőt nagy precizitással vezérelhet a legkülönbözőbb hőmérsékleti körülmények között is, az OMRON saját polinomiális algoritmusával pedig kiszámíthatja a korrekciós értékeket, amelyeket aztán az érzékelő PROX3 hibrid áramköre rögzít.
  3. Az IO-Link kapcsolat*6 alapfunkció. A felhasználók valós időben, a helyszínről értesülhetnek a különböző érzékelők állapotáról, így idejében azonosíthatják a probléma helyét és okát.
  4. Széles választék. Az OMRON kínálatában megtalálható 2512 modell különböző méretben és különböző érzékelőtávolságokkal kapható, így minden alkalmazási igényt képes kielégíteni.

Megjegyzés:

  • *1 Az OMRON 2018. decemberi, a háromvezetékes DC modellekről végzett elemzése szerint.
  • *2 Az OMRON 2018. decemberi elemzése szerint.
  • *3 Az OMRON 2018. decemberi, az autóalkatrész-gyárak leállásait vizsgáló elemzése szerint.
  • *4 A korábbi (kétvezetékes) modellek és a háromvezetékes E2E NEXT modellsorozat összehasonlítása alapján.
  • *5 Az IEC 61131-9 nemzetközi szabványban meghatározott, érzékelők és működtetőelemek kommunikációjára vonatkozó standard technológia.
  • *6 Csak a PNP E2E NEXT háromvezetékes modellje rendelkezik IO-Linkkel; a kétvezetékes sorozat termékei nem rendelkeznek IO-Linkkel.