fbpx

Gyárlátogatás Európa egyik legmodernebb hullámalappapír-üzemében

Írta: Csomor Zsolt - 2019 július 22.

A hulladékpapír-alapú gyártási technológia rendkívül környezetbarát alternatívát jelent, hiszen a papír magasabb hozzáadott értéket képviselő termék formájában visszakerül a gazdasági körforgásba.

A CSAOSZ KKV tagozatának tartott látványos gyárlátogatáson a Reményi Csomagolástechnikai Kft. kollégái is részt vettek.

700 ezer tonna újrahasznosított hullám-alappapír évente

A Hamburger Hungária az osztrák családi kézben lévő Prinzhorn Csoport, azon belül a Hamburger Containerboard divízió részeként Európa egyik vezető barna hullám-alappapír gyártója: kettő dunaújvárosi papírgépén évente 700 ezer tonna kiváló minőségű újrahasznosított hullám-alappapírt állít elő, ismertette Bencs Attila, a Hamburger Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, aki a CSAOSZ elnöke is. Ez a mennyiség a hazánkban gyártott összes papírmennyiség mintegy 80 százaléka.

Így készül a hullám-alappapír

A gyárlátogatás alkalmával a vendégek végig kísérhették, hogyan készül papírhulladékból barna hullám-alappapír. Az anyag-előkészítőben a bálák a szállítószalagról a foszlató pulperbe kerülnek, ahol víz hozzáadásával a papírhulladékot rostokra bontják, az idegenagyagokat pedig osztályozottan – méret és fajsúly szerint – eltávolítják.

Lapszerkezet kialakítása

A papírgyártáshoz használt hatalmas vízmennyiség ellenére a frissvízfelhasználás mindössze 4-5 m3/tonna papír, mivel a vizet szűrik, s visszaforgatják a rendszerbe. A présszakaszban mechanikus nyomás hatására a papírból a vizet présnemezbe préselik. A prés után körülbelül 55 százalék a szárazanyagtartalom.

A szárítószakaszban gőzzel fűtött hengerek és szárítósziták között fut a papír, s a nedvességet a papírból a szitába párologtatják. A szárítószakasz végére éri el a papír a körülbelül 92 százalékos szárazanyag-tartalmat.

Elkészül az akár 80 tonnás gépitekercs

Az elkészült gépitekercs az automata tekercsszállító-rendszer segítségével az automatikus működésű tekercsvágóra kerül, ahol a rendelésnek megfelelő szélességű és átmérőjű kistekercsekre vágják.

A látványosság ezzel még nem ért véget, mert a vendégek számára a vállalat környezetbarát erőművét is bemutatták, ami a papírgyár teljes és folyamatos energiaellátását biztosítja, s a papírgyártás során keletkező maradékanyagokat is hasznosítja.