fbpx

Környezetkímélő IVECO autóbusz

Írta: Csomor Zsolt - 2019 június 09.

Stéphane Espinasse, az IVECO BUS márkavezetője adta át hivatalosan az összesen 141 darabos megrendelés első 15 hibrid-elektromos csuklós URBANWAY autóbuszát Brieuc de Meeûs-nek, az STIB-MIVB vezérigazgatójának.


Forrás: IVECO BUS

A szimbolikus eseményre egy tavaly szeptemberben aláírt, 5 évre szóló keretszerződésnek megfelelően került sor, s az új járművek forgalomba állítását ünnepelte. A járművek kiszállítása 2 éven belül történik meg, s a tervek szerint a szeptemberig átadandó 75 darabos első kontingenst 2020 első felében követi majd a második tétel.

Különösen környezetkímélő üzemük mellett a hibrid hajtásrendszerű URBANWAY autóbuszok könnyű beszállással kombinálják a nagy utaskapacitásukat, alacsonypadlózatú kialakításuk pedig hatékonyan segíti az utasmozgást. Kényelmes belterük a különösen sérülékeny utasok számára is optimális, és modulrendszerű területei kerekesszék vagy babakocsi elhelyezésére is lehetőséget kínálnak. A szállítható személyek száma akár 130 fő.

Meghatározó gazdasági és környezetvédelmi előnyeik mentén e járművek drasztikusan mérsékelik a károsanyag-kibocsátást és az üzemanyag-fogyasztást. Elektromos hajtásukat Euro 6 minősítésű belsőégésű motorral és a legújabb generációs energiatároló rendszerrel kombinálják a tisztább mobilitás szolgálatában, mégpedig a kellő teljesítményszint megőrzése mellett. A hajtásrendszer-menedzsment optimális üzemanyag-fogyasztásról és károsanyag-kibocsátásról gondoskodik, miközben a fékezési fázisok során részben visszatáplálja, illetve tárolja a jármű mozgási energiáját. Mindemellett az Arrive & Go funkció a megállók és a közlekedési lámpák megközelítésekor, illetve elhagyásakor nulla károsanyag-kibocsátású, tisztán elektromos üzemet is lehetővé tesz.